HOME -> EDITORIAL
 

Editorial

Schimbarea Fata. (6 august)

Pomenirea Sfintilor Mucenici Lavrentie(Laurentiu), Xist(Sixt)si Ipolit.(10 august)

Pomenirea Icoanei celei nefacuta de mâna a Domnului Dumnezeu si Mântuitorului nostru Iisus Hristos.(11 august)

Cinstita Adormire a Preamaritei Stapânei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria.(15 august)

Pomenirea Sfintilor Martiri Voievodul Constantin Brâncoveanu, împreuna cu fiii sai Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, care au patimit pentru Hristos la anul 1714.(16 august)

Pomenirea asezarii moastelor Sfântului maritului Apostol Bartolomeu.(25 august)

Pomenirea taierii cinstitului cap al cinstitului slavitului Prooroc înainte-mergator si Botezator Ioan.(29 august)

Pomenirea punerii în sfânta racla a Cinstitului brâu al Preasfintei de Dumnezeu Nascatoarei.(31 august)

Inceputul Indictului, adica anul
nou bisericesc.(1 septembrie)


Pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Vavila, arhiepiscopul Antiohiei si a celor împreuna cu dânsul Sfintii trei prunci care prin sabie s-au savârsit. (4 septembrie)

Pomenirea Nasterii Preasfintei Stapânei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria.(8 septembrie)

Pomenirea înaltarii Cinstitei si de viata facatoarei Cruci. Inaltarea Sfintei Cruci. (14 septembrie)

Pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Eustatie si Teopista, sotia lui, si doi fii ai lor: Agapie si Teopist. (20 septembrie)

Pomenirea zamislirii Sfântului slavitului înaintemergatorului si Botezatorului prooroc Ioan. (23 septembrie)

Pomenirea Preacuvioasei Maicii noastre Eufrosina, fiica lui Pafnutie Egipteanul. (25 septembrie)

Pomenirea mutarii la Domnul a Sfântului slavitului Apostol si Evanghelist Ioan Teologul. (26 septembrie)

Pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Grigorie. (30 septembrie)

Pomenirea Nasterii Cinstitului Slavitului Prooroc Inaintemergatorul si Botezatorul Ioan (24 iunie) - Sanzienele

Acesta este marturisit de Hristos mai mare decât toti cei nascuti din femei, si mai mult de prooroc, care a saltat în pântecele maicii sale, si a propovaduit oamenilor venirea Mântuitorului nostru, si a mers mai înainte la iad, ca sa binevesteasca învierea. Acesta a fost fecior al lui Zaharia, arhiereul si al Elisabetei, cea stearpa, fiind nascut din fagaduinta. Acesta a dezlegat tacerea tatalui sau, când s-a nascut, si a umplut toata lumea de bucurie. Drept aceea si îngerii astazi se bucura cu oamenii, si toata lumea este plina de bucurie si de veselie. Si se face soborul lui în sfânta sa casa de rugaciune, ce este în Forachia.

Tot în aceasta zi, pomenirea soborului dreptilor Zaharia si Elisabeta.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului noul Mucenic Panaghiot Chesarineanul (din Cezareea), cel ce în Constantinopol a marturisit la anul 1765.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Niceta de Remesiana (în Dacia).

Numele Sfântului Niceta de Remesiana este legat de istoria Bisericii noastre stramosesti, îndeosebi pentru contributia sa la raspândirea crestinismului pe teritoriul de formare al poporului român. De asemenea, prin scrierile sale întocmite în limba latina, care au aparut si în traducere româneasca, s-a îmbogatit patrimoniul spiritual al teologiei ortodoxe românesti.

Numele sau este strâns legat de cetatea în care acesta a pastorit, anume Remesiana, oras întemeiat de împaratul Traian, care se afla la aproximativ 30 de kilometri est de orasul Naisus (astazi Nis), într-o regiune deluroasa, pe valea râului Nisava. El a fost pastorul acestei cetati între anii 366-414.

Sfântul Niceta era originar din Dacia Mediteraneea, Remesiana fiind pamântul natal al acestuia. Desi este daco-roman la origine se presupune ca acest Sfânt Ierarh si-a petrecut prima parte a vietii în Apus, deoarece folosirea unei exprimari alese, precum si întrebuintarea unor izvoare de limba latina în scrierile sale, ne îndreptatesc la acest lucru. Cu toate ca a scris numai latineste, Sfântul Niceta cunostea si greaca, cetatea Remesiana fiind într-un tinut unde limba greaca îsi disputa întâietatea cu limba latina; în calitate de ierarh al acestei cetati, precum si datorita activitatii sale misionare, Sfântul Niceta era îndatorat sa cunoasca ambele limbi.

Printre prietenii sai, se numara si Paulin de Nola, cu care este împreuna praznuit la 7 ianuarie, conform martirologiilor romane. Acest prieten va descrie activitatea misionara a vrednicului ierarh, care a depus un sustinut efort de evanghelizare si educare latina a popoarelor din Dacia Ripensis si Dacia Mediteraneea, îmblânzind inimile barbarilor, învatându-i sa traiasca in pace si în dreptate, cântând si slavind pe Hristos. Datorita acestei impresionante opere de convertire la crestinism, Sfântul Niceta s-a învrednicit si de numirea de "Apostol al daco-romanilor".

În activitatea sa misionara si pastorala, el s-a folosit si de opere scrise, mostenirea literara ajunsa pâna la noi aratându-l pe autor ca un erudit teolog al timpului, care priveghea cu strasnicie la apararea dreptei-credinte. pe baza unor manuscrise, Sfântului Niceta i se atribuie urmatoarele scrieri: Despre diferitele denumiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, Despre privegherea robilor lui Dumnezeu, Despre folosul cântarii de psalmi, precum si o lucrare care l-a facut foarte cunoscut pe neobositul apostol, un Catehism pentru cei ce se pregatesc pentru Botez, care ulterior a fost intitulat Carticele de învatatura .

Sfântul Niceta de Remesiana este cunoscut si pentru calitatile sale de protopsalt, printre imnele bisericesti compuse de el fiind asezata la loc de cinste cunoscuta cântare Pe Tine, Dumnezeule, Te laudam, sau pe scurt, Te-Deum. , care a patruns pe teritoriul românesc odata cu misionarii trimisi de autor. Usor de retinut, cuprinzând pe scurt învataturi esentiale mântuirii, de o curatie cristalina a credintei, imnul Sfântului Niceta a fost învatat cu usurinta de strabunii nostri, care l-au lasat mostenire din neam în neam, ajungând pâna la noi.

Asadar, Sfântul Niceta de Remasiana este o personalitate remarcabila a Bisericii Ortodoxe, distingându-se prin rodnica sa lucrare misionara, prin viata sa cea plina de sfintenie, prin scrierile si imnele sale. Predicând si scriind într-o latina clara si simpla. el a fost un factor de romanizare, de unitate si continuitate a populatiei daco-romane de pe malurile Dunarii si din Dacia Mediteraneea. Stralucind ca un soare al dreptei credinte în tinuturile din jurul Dunarii, Sfântul Niceta a devenit unul dintre stâlpii mântuirii neamului nostru, credinciosii ortodocsi români de astazi cinstindu-l ca o mareata podoaba a strabunilor nostri.