HOME -> EDITORIAL
 

Editorial

Pomenirea Sfintilor si facatorilor de minuni fara de arginti Cosma si Damian, fiii Teodotei celei din Asia.(1 noiembrie)

Pomenirea Sfântului ierarh Nectarie din Eghina, episcop al Pentapolisului.(9 noiembrie)

Pomenirea Sfântului Mucenic Mina.(11 noiembrie)

Pomenirea Sfântului Apostol si Evanghelist Matei.(16 noiembrie)

Pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru si Marturisitorul Stefan cel Nou.(28 noiembrie)

Pomenirea Sfântului, slavitului si întru tot laudatului Apostol Andrei, cel întâi chemat.(30 noiembrie)

Pomenirea patimirii Sfintei marii Mucenite Varvara (Barbara) si pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Ioan Damaschin, monahul si preotul.(4 decembrie)

Pomenirea celui între sfinti Parintelui nostru Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, facatorul de minuni.(6 decembrie)

Sarbatoarea Craciunului.(25 decembrie)

Praznuirea Nasterii celei dupa trup a Domnului Dumnezeului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos. (25 decembrie)

Pomenirea Sfântului Apostol, întâiul mucenic si arhidiacon Stefan, unul din cei sapte diaconi.(27 decembrie)

Pomenirea Sfântului ierarh Nectarie din Eghina, episcop al Pentapolisului.(9 noiembrie)


Sfântul Nectarie din Eghina (n. 1 octombrie 1846 la Silivri, în Tracia, d. 8 noiembrie 1920 la Atena) a fost episcop de Pentapole si ctitor al manastirii "Sfânta Treime" din insula Eghina. În 1961 Sfântul Sinod al Bisericii de Constantinopol l-a proclamat sfânt al Bisericii Ortodoxe, comemorarea lui facându-se în ziua de 9 noiembrie.

Sfântul Nectarie s-a nascut într-o familie saraca de pe malul marii Marmara. Parintii sai, Dimos si Marie Kephala, i-au dat numele de Anastasie. La vârsta de 14 ani a plecat la Constantinopol ca sa lucreze si sa se scoleasca.

În 1866, la vârsta de 20 de ani, Sfântul Nectarie pleaca în insula Chios ca sa predea ca învatator. Aici devine calugar, cu numele de Lazar, la 7 noiembrie 1876, în celebra manastire Nea Moni. Un an mai tîrziu a devenit diacon, apoi, prin generozitatea unui crestin bogat din insula si cu ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, a putut sa-si completeze studiile la Atena si sa obtina, în 1885, o diploma a Facultatii de Teologie din capitala Greciei.

Tot în acest an, 1885, Sfântul Nectarie pleaca la Alexandria (Egipt), unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. Câtiva ani mai târziu, în 1889, a fost hirotonit episcop de Pentapole (episcopie corespunzând în acea vreme Libiei superioare) de catre Patriarhul Sofronie, care l-a numit si predicator, secretar patriarhal si reprezentant al sau la Cairo.

Dar dupa doar un an a fost alungat din Egipt în urma calomniilor unor clerici invidiosi. A trebuit sa se întoarca la Atena, singur, nebagat în seama, dispretuit, în mari lipsuri materiale. A ramas câtiva ani predicator (l891-1894), iar apoi a fost numit director al scolii teologice Rizarios, care forma viitori preoti. A ramas 15 ani în acest post ecleziastic.

În 1904, la cererea mai multor calugarite, a fondat manastirea "Sfânta Treime" din insula Eghina, devenita azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxa. În decembrie 1908, la vârsta de 62 de ani, sfântul Nectarie si-a dat demisia din postul de director al scolii teologice si s-a retras în manastirea sa din Eghina, unde a ramas pâna la sfârsitul vietii.

A murit la 8 noiembrie 1920, în urma unui cancer de prostata care l-a chinuit un an si jumatate. A fost înmormântat în manastirea sa de catre ieromonahul iconar Sava, care mai târziu a pictat prima icoana a sfântului.

În 1953 moastele sale au fost mutate într-un mormânt mai frumos. Pomenirea mutarii moastelor sale se face în ziua de 3 septembrie.

Câtiva ani mai târziu, la 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenica din Constantinopol a recunoscut cultul de care se bucura deja sfântul si l-a proclamat sfânt al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.